"Mensenrechten bestaan niet alleen ver weg maar vooral ook heel erg dichtbij."

Dit is het credo van waaruit we het project Who's Right organiseren.

 

Who's Right is een project over Mensenrechten in Amsterdam-West. De pilot is gestart in oktober 2017. In 2018, 2019 en 2020 zijn we doorgegaan met dit project.

Het gaat erom het fenomeen Mensenrechten op tafel te leggen bij de doelgroep, i.e. burgers. Mensenrechten als gemeenschappelijke taal in tijden van (super)diversiteit en segregatie, een taal om een brug mee te slaan omdat Mensenrechten ons allemaal - welke achtergrond dan ook-  verbindt.

Daarbij werkt bewustwording van thema Mensenrechten empowering. Iedereen heeft ze, jij ook, zij ook, we denken erover na en het vormt een tool voor reflectie op het persoonlijke leven. Niet alleen Amnesty vecht voor mensenrechten, ook op lokaal niveau, in de straat en in je eigen huis gelden ze. Who's Right projecten brengen bewustwording en waar mogelijk activering (activisme) om te zorgen dat ieders rechten worden nageleefd.

Who's Right bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Dialogen (lokaal, filosofisch)

  • Deze worden gevoerd met de achterban van de sleutelfiguren in de wijk. In deze dialogen, geleid door een filosofisch gespreksbegeleider, groeit het besef van het bestaan van mensenrechten in ieders leven. Gelijkheid van man en vrouw, recht op toegang van publieke ruimtes, recht op lichamelijke integriteit en zo nog veel meer. Empowerment op individueel niveau. Verslag van een dialoog.
    

 • Meet-Up / Festival over Mensenrechten (bruisend, lokaal)

  • Een grootse bijeenkomst in een lokale venue waar inhoudelijke diepgang en de ontmoeting centraal staan. Georganiseerd door Tertium, nu 3 edities op 10 december, de verjaardag van het Mensenrechtenverdrag (1948), met sprekers, muziek/kunst, interactiviteit en verbinding met lokale initiatieven, plus natuurlijk: de ActivistenBar, zie hieronder.
    

 • ActivistenBar (ontmoeting met echte activisten)

  • In live één op één ontmoetingen hebben gasten contact met echte (lokale of Nederlandse) activisten of online via laptops met internationale activisten. In gesprekken van 10 à 20 minuten in de 'bar', de foyer, krijgen de deelnemers quality time met een activist, waardoor echte ontmoetingen plaatsvinden en echt geïnspireerd wordt. Op deze pagina zie je hoe de activisten worden aangekondigd en zie hier foto's van de ActivistenBar.
    

 • ActivistenLab

  • Twee of drie dagdelen workshops, waarin een groep geïnteresseerden met ons een breder perspectief krijgen op de eigen doelstellingen en de eigen vreedzame activisme. Met relevante activisten te gast ter inspiratie.
    

 • Jonge ActivistenLab (onderwijs)

  • Het Activistenlab voor jongeren, met name bedoeld voor Weekendscholen. Een heel geschikte doelgroep voor dilemma-sharing, bewustwording, vreedzame dialoog en tegelijkertijd inzet van actiemiddelen. Workshop 1: Mensenrechten & Kinderrechten (met gebruik van onze Tests), Workshop 2: Activisme, wat is het en wat vind jij belangrijk?, Workshop 3: Een activist te gast. Verslag van een Jonge ActivistenLab.

    

Neem contact op voor de mogelijkheden in uw stadsdeel of stad.

© 2017 Tertium,WonderWhy, Sabine Wassenberg

Foto's: Brand Berghouwer

 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black YouTube Icon