top of page

Jonge Activistenlab met Jerry Afriye

Bijgewerkt op: 27 nov. 2020

Marcanti college

28 oktober, 17.00-18.00 uur

JA Lab sessie II

Jerry Afriye
Jerry Afriyie is te gast op het Marcanticollege. Het is voor de leerlingen van de Weekendacademie de tweede bijeenkomst van het ‘jonge activistenlab’. Tijdens de eerste bijeenkomst hebben ze gediscussieerd over mensenrechten, nu ontmoeten ze een activist die


mensenrechten inzet in zijn strijd voor een betere wereld. Jerry Afriyie is bij sommigen bekend als de voorman van Kick Out Zwarte Piet. Maar veel leerlingen hebben nog nooit van hem gehoord, wel van de demonstratie tegen discriminatie (Black Lives Matter) op de Dam.


Jerry vertelt over zijn leven als mensenrechtenactivist. Hij is meermaals opgepakt, zijn baan als beveiliger werd van hem afgepakt en hij wordt vaak bedreigd. ‘Voor mij komt de strijd voor de positieverbetering van zwarte mensen op 1, mijn kinderen op 2 en ikzelf op 3.’ Het is vaak ook voor zijn omgeving zwaar. ‘Mijn vriendin ziet mij soms een hele week niet, dan ben ik alleen thuis om te slapen.’
In Nederland ziet Jerry een goede basis om een van de beste landen van de wereld te worden. ‘Maar met een goede basis ben je er nog niet. Je hebt hier te veel mensen die niet gezien worden.’


De leerlingen schrijven op briefjes vragen aan Jerry: persoonlijke vragen (oranje) en vragen over zijn activisme (groen).Veel leerlingen willen weten wat Jerry van Geert Wilders vindt.


Jerry: ik zie Wilders als een verloren ziel. Wilders is gewoon een racist. Punt. Hij zet Nederlanders met een niet-westerse afkomst weg als tweederangsburgers. Ik probeer zoveel mogelijk niet te reageren op uitspraken van Geert Wilders en de mensen om hem heen. Ik heb geen tijd om te antwoorden op mensen die alleen maar willen afbreken en niet willen opbouwen.


‘Wat is wit?’ vraagt een van de leerlingen. ‘U heeft het veel over een witte dominante groep, wat betekent wit?’


Jerry: ‘We zeggen wit in plaats van blank. Als je zegt dat je blank bent, is het alsof je perfect, smetteloos bent. De term blank is een overblijfsel van de koloniale tijd, wit en zwart is neutraal.’


‘Bent u getrouwd?’ wil een andere leerling weten. En: ‘Wat vinden uw kinderen ervan dat u activist bent?’

‘Ik heb een vriendin en 2 kinderen met mijn ex-vriendin,’ zegt Jerry. Mijn zoon is 17 jaar en mijn dochter is 10 jaar. Mijn zoon voetbalt, mijn dochter danst. Ze maken hun eigen keuzes. Ik ben niet zo’n ouder die zegt: ik ben activist, jij moet meestrijden.

Ze vinden het erg, wat ik mee maak, maar ze begrijpen ook dat ik niet anders kan. Ik hoopte dat ze niet hetzelfde zouden meemaken als ik. Maar dat is toch een beetje gebeurd.


‘Wanneer gaan ze nu ook eens protesteren voor moslims?’


‘Onze beweging werkt veel met andere organisaties, zoals het meldpunt Islamofobie. We werken het liefst met zoveel mogelijk groepen samen. Maar we protesteren niet specifiek voor moslims, dat doen anderen.’


‘Kun je een vergoeding krijgen als je door de politie wordt mishandeld?’ wil een leerling weten


Als je het kunt bewijzen wel. Maar probeer dit maar te bewijzen. Mijn arrestatie stond op beeld, maar ik moest een boete betalen omdat een agent, naar eigen zeggen, bij mijn arrestatie een blauwe plek opliep. Door de aangifte van de agent werd ik ontslagen als beveiliger. Maar een van de agenten die mij arresteerde, heeft via een bekende van ons laten weten dat hij spijt heeft. Hij is zelfs weggegaan bij de politie.

‘Wordt u eigenlijk betaald?’


Nee, maar ik kan soms wel geld vragen voor wat ik doe. Ik treed op, ook als

dichter en ik adviseer organisaties en bedrijven. Geld is niet belangrijk voor mij. Als ik beveiliging nodig heb betaalt Stichting Nederland Wordt Beter dit. Het is geen grap, jongens, mijn leven wordt soms bedreigd.


Nee, maar ik kan soms wel geld vragen voor wat ik doe. Ik treed op, ook als dichter en ik adviseer organisaties en bedrijven. Geld is niet belangrijk voor mij. Als ik beveiliging nodig heb betaalt Stichting Nederland Wordt Beter dit. Het is geen grap, jongens, mijn leven wordt soms bedreigd.


Na afloop blijven veel kinderen en begeleiders nog even napraten met Jerry. Ze hebben duidelijk iets geleerd. Wat? Het is niet makkelijk om activist te zijn, maar je kunt behoorlijk veel bereiken.43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page